به همت معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا (س) شهر گنبد کاووس کارگاه آموزشی روش پایان نامه نویسی با حضور دکتر حسن جعفری ویژه طلاب چهارم و پنجم برگزار گردید.
تحقیق به معنای واقعی در کشور کم می باشد همه می نویسند ولی مقاله علمی نگاشته نشده ولی چه فایده و ارزشی برای جامعه دارد بسیار کم است، حال در این جلسه برآنیم تا این موانع و مشکلات را برطرف کنیم.
در بحث پژوهش باید گام به گام جلو رفت اینکه یک مفاهیم توضیح دهده شود فایده ندارد بلکه باید عملا جلو رفت تا این فرایند صورت گیرد.
آقای جعفری بیان نمودند: بایسته های تحقیق این است که قبل از اینکه چیزی را بنویسید باید بدانیم قبل از نوشتن چه کاری باید انجام دهیم؟
گام اول: انتخاب دقیق موضوع که یکی از مشکلات روی انتخاب موضوع است که از این شاخه به این شاخه پریدن است و یک بحران ذهنی است و کار جلو نمی رود راه حل این مسئله را باید پیدا کرد باید با امکانات سازگار و در توان ما باید باشد.
گام بعدی: بعد از انتخاب این موضوع اینکه راجع به این موضوع چه زمینه های دیگری وجود دارد و چه جوانب مختلفی وجود دارد یک موضوع اخلاقی انتخاب ولی زمینه کار تربیتی است یا روانشناسی می باشد. آیا این مسأله می تواند وجود داشته باشد مثلاً قناعت از دیدگاه اسلام:
این قناعت در چه زمینه هایی وجود دارد آیا فقط یک ارزش اخلاقی است یا رقتار اقتصادی هم است.
ایشان خاطر نشان کرد: از کجا متوجه شویم موضوع در زمینه های مختلف کار شده است. راهکار اول این است که سراغ دایره المعارف برویم، اخلاق- دین-علوم تجربی- جامعه شناسی و اینکه چرا باید بخوانیم: فقطِ فقط به خاطر اینکه موضوع خود را پیدا کنیم و در کجاها شکل گرفته و چه کسانی با این موضوع درگیر هستند. قناعت در زمینه اخلاقی است در اقتصاد هم است. چون کسانی که قناعت دارند وضع اقتصادی آن ها خوب است. می تواند به عنوان یک مذهب اقتصادی هم باشد.
گام سوم: انتخاب پرسش های اصلی ایست.
گاه چهارم: اینکه سوال هایی نوشته شود به خاطر اینکه اطمینان نسبی پیدا کنیم که در این زمینه ابهام وجود ندارد چون فرق با موضوع و زمینه مشخص نیست طلبه با این مشکل مواجه هستند که نمی دانند باید در کجا به جستجوی موضوعی بپردازند. باید مطالعات اولیه خود را تکمیل کنیم چه بسا برای نوشتن یک کتاب یا یک مقاله پنج سال کا مطالعه ای کنیم که باید به این مسأله خیلی بهاء دارد.
گام پنجم: تهیه سوالات برقراری ارتباط منطقی بین سوالات که شامل اهمیت سوالات و دسته بندی سوالات است.
گاه ششم: مطالعه دقیق منابع برای نوشتن ادبیات تحقیق
گاه هفتم: تهیه نقشه تحقیق (ساختار)
ایشان افزودند: مقاله یا تحقیق برای چه چیزی نوشته می شود آیا اینکه کار دیگران را تکرار کنیم که متأسفانه همه کپی پیست است، نوشتن یک مقاله قرار نیست تکرار مطالب دیگران باشد. واقعاً از لحاظ اقتصادی وقت و نیرو اسراف است. باید نوآوری شود اگر ایده برای نوشتن وجود ندارد بهتر است چیزی نوشته نشود حال باید چه کار کرد که این نوآوری صورت گیرد.
در گذشته نظریه هایی انجام شده ، علماء کارهایی انجام داده اند بیاییم اینها را بازسازی کنیم. مثلاً در گذشته فلاسفه چه شیوه هایی در تحقیق داشته اند آن را باز سازی کنیم.
مثلا فیلم سینمایی، نوع لباس ها ؛ اگر آن ها موفق بودند بخاطر این روشها بود که موفق بودند ، اگر در یک دانشگاه یا محیط خارجی یک تئوری ارائه شده نتایج خوبی داشته بیاییم همان را به بچه ها ارائه دهیم تئوری نیست غرب زدگی است. باید آن نظریه و تئوری را بومی سازی کنیم مطابق چارچوب ها و خواسته های فرهنگی و شخصیتی خودمان مطرح کنیم نه اینکه عیناً آن ها را استفاده کنیم.
